Maison

Dim to warm: van warmwit naar extra warmwit

Bij LED verlichting zie je meer en meer een wildgroei aan termen zoals “Dim to warm”, “Ambient dimming” en “Warm dim”. Ze willen allemaal hetzelfde zeggen, maar waarover gaat het?

De juiste sfeer kunnen instellen voor een ruimte is heel belangrijk. Dat kan gebeuren door een ander kleur licht te gebruiken, maar de meesten dimmen hun verlichting. Een opmerkelijk verschil tussen gloeilampen en LED verlichting is het dimresultaat.

Gloei- en halogeenlampen dimmen anders dan de doorsnee LED lamp. Ze dimmen standaard naar een lagere kleurtemperatuur en dus naar een warmer licht. Tegelijkertijd dient vermeld te worden dat hierdoor nooit veel energie wordt bespaard. Het uitgestraalde licht daalt veel sneller dan de gebruikte energie. Bij LED verlichting gaat dat veel lineairder.

LED lampen schijnen minder fel als je ze dimt, maar de lichtkleur blijft behouden. Een warmwitte LED lamp van 2700K zal ook 2700K licht blijven geven als het lichtniveau daalt. Dat is dus een effect dat we niet echt gewoon zijn.

Daarom worden LED lampen met benamingen als “Dim to warm”, “Ambient dimming”, “DimTone” en “Warm dim” in het leven geroepen. Deze LED’s kan je sfeervol dimmen met hetzelfde effect als bij het dimmen van halogeenlampen.

Voorbeeld: De GU10 Master LED spot 4,5W DimTone van Philips geeft bij volle sterkte een warmwitte lichtkleur van 2700K. Wanneer je ze verder dimt, wordt de De DimeTone-functie geactiveerd die het warmwit omzet naar een extra warmwit van 2200K. Net zoals bij een halogeenspot.

Foto: Philips