Maison

Lichtregeling: benut een enorm besparingspotentieel

Lichtregeling wordt belangrijker dan het ooit is geweest. Veel bedrijven en particulieren willen besparen op hun energiefactuur, maar ze vergeten om optimaal beroep te doen op gratis zonlicht.

Lichtregeling is zeker voor bedrijven een goede oplossing omdat in bedrijfspanden (kantoren, magazijnen, etc.) dikwijls gebruik wordt gemaak van lichttunnels. Zo wordt er veel gratis zonlicht verspreidt in een ruimte. Maar tegelijkertijd staat de verlichting vaak in één kring en wordt dat positieve effect teniet gedaan. Want als er elders een donker hoekje verlicht moet worden, moeten alle lampen aangestoken worden. Dat kan beter.

LED opent nieuwe deuren

lichtregeling-lichtsensor-zonneregelingMet lichtregeling kan je elk deeltje van LED verlichting individueel sturen en de lampen in de buurt van zonsinval dimmen of uitschakelen. Een lager aantal branduren betekent een lager verbruik en een verlenging van de levensduur van de lamp. Daglichtregeling zorgt voor een grote energiebesparing omdat het besparingspotentieel bij daglichtopeningen erg groot is en er vaak geen (of heel weinig) bijkomend kunstlicht nodig is.

Dankzij LED verlichting zijn er verschillende soorten lichtregeling mogelijk: in elk armatuur een lichtsensor plaatsen, een naar buiten gerichte lichtsensor, aan- en afwezigheidsdetectie.

Benodigdheden

Een lichtregelsysteem bestaat altijd uit 3 verschillende componenten:

  • Invoercomponenten: de lichtdetector
  • Controllers: dimmen, in- en uitschakelen van de lampen
  • Actuatoren: krijgen de opdracht van de controller en voert deze uit. Voorbeeld: dimmen tot XX%, bepaalde armaturen uitzetten, etc.

Plaatsen lichtdetector

De plaats van de lichtsensor is heel belangrijk. Het uiteindelijke doel is om elk werkvlak van de ruimte voldoende te verlichten en in functie daarvan wordt de plaats van de sensor(en) bepaald. Er moet ook op gelet worden dat de sensor in een beschermde plaats wordt gehangen waarbij hij niet snel beschadigd kan worden en de meting zonder problemen kan uitgevoerd worden.

Simulatie voor een magazijn

LEDSky helpt bedrijven bij relighting naar LED verlichting, inclusief lichtregeling. We komen graag tot bij u.