Maison

CASE: bij overschakeling naar LED wordt verliesstroom ontdekt

Situatie: overschakeling op LED

Een chocolatier schakelde over van halogeenverlichting op LED verlichting van LEDsky.

Net zoals bij een andere klant, Chocolatier Goossens, wil hij besparen op verlichtingskosten. Ook de afgegeven warmte van de lampen wordt drastisch gereduceerd. LED wordt immers veel minder warm dan halogeen. LED zet quasi alle energie om in licht in plaats van warmte. Zo hoeft de airco minder intensief te draaien en blijft de chocolade goed bewaard.

Probleem: geflikker

Na de installatie begonnen de LED spots te flikkeren na het doven van de lampen.

Een traditionele oplossing om het geflikker te stoppen, is een tweepolige lichtschakelaar installeren. Vaak is een ‘mini-stroompje’ al voldoende om LED’s te laten branden. Een tweepolige schakelaar onderbreekt de fase en de nuldraad en schakelt de rest- of inductiespanning uit.

Maar na de installatie van de tweepolige schakelaar bleven de LED’s flikkeren wanneer de lampen gedoofd werden.

Oorzaak: verliesstroom

Na een controle van een elektricien werd er een verliesstroom (ook: “lekstroom”) vastgesteld. We spreken van verliesstroom wanneer er minder stroom terugvloeit dan er ingaat. Verliesstroom is gevaarlijk: je kunt elektrische schokken krijgen bij onrechtstreekse aanraking en het kan brand veroorzaken. Je verspilt ook onnodige energie.

Oplossing

De hele elektrische installatie werd door een elektricien opnieuw aangelegd en voorzien van een verliesstroomschakelaar (ook: differentieelschakelaar of aardlekschakelaar). Bij een mogelijke verliesstroom wordt de hele installatie uitgeschakeld.

Conclusie

Dankzij de overschakeling naar LED is er een potentieel gevaarlijke situatie geconstateerd en opgelost. Flikkerende LED’s worden opgelost met een tweepolige schakelaar. Als dat niet werkt, bewijst het zijn nut om lekstromen en de gevolgen uit te sluiten.