Maison

Verdien met licht: LED in winkels

Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) en ondernemersorganisatie Unizo willen ondernemers aanzetten om te besparen op verlichting.

De campagne “Verdien met licht” werd afgetrapt met een persconferentie bij Schoenen Torfs. CEO Wouter Torfs schakelde over op intelligente LED-verlichting en bespaart naar eigen zeggen tot 90% op zijn verlichtingsfactuur.

De campagne “Verdien met licht” wordt ondersteund met een filmpje waarin praktische tips gegeven worden om een professionele ruimte zuinige te maken met behulp van LED-verlichting.

Het filmpje van het Vlaams Energieagentschap wordt geïllustreerd met concrete cijfers van een voorbeeldwinkel met een oppervlakte van 300m2.

We lijsten voor jou de belangrijkste tips op.

Schilder je muren in een lichte kleur

Dat bespaart 10-25% energie omdat het licht veel beter weerkaatst wordt.

Gebruik daglicht

Haal zo veel mogelijk daglicht binnen. Zelfs tijdens de donkere maanden is dat voordeliger.

Vervang je lampen door LED

Met deze tip bespaar je het meest. De hogere aanschafprijs wordt meer dan terugverdiend door het verminderde verbruik.

Plaats gepaste armaturen

Armaturen moeten in de juiste richting schijnen zodat ze de opvangende oppervlaktes het licht optimaal kunnen reflecteren. Een goed armatuur kan de klus klaren met een zuinigere lamp.

Dynamisch licht

Licht promoot je producten en stimuleert verkoop.

Slim licht gebruiken

Gebruik intelligente lichtsturing zoals aanwezigheids- en beweginssensoren in combinatie met dimbare verlichting. Je verlengt hiermee de levensduur van de LED’s én je bespaart extra. Een tijdschakelaar maakt het je gemakkelijk. Grote installaties stuur je aan via de computer.

Propere lampen

Een poetsbeurt kan 30% meer lichtsterkte opleveren.

Lichtplan

Nadenken over de plaats van de lichtpunten, kan overbelichting en hogere energiekosten voorkomen. Aandachtspunten zijn de minimale (wettelijke) lichthoeveelheid, de installatiekosten, levensduur en het onderhoud.