Maison

Astronauten gebruiken led tegen vermoeidheid

ledverlichting in de ruimte, ISS, Michael Fincke

Ledverlichting in het ISS. Michael Fincke.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA plant om het internationale ruimtestation ISS te voorzien van ledverlichting. De astronauten lijden nu aan vermoeidheid en moeten medicatie nemen omdat hun natuurlijke slaapcyclus wordt verstoord. Weinig slaap zorgt voor irritaties en een lagere productiviteit aan boord.

De huidige spaarlampen gaan plaatsmaken voor verkleurende leds. ’s Morgens worden de astronauten wakker met een blauwachtig licht en tegen de middag veranderen ze naar wit om optimaal de experimenten te kunnen uitvoeren. De werkdag sluiten ze af met een roder licht, waardoor de hersenen melatonine gaan produceren en ze slaperig worden.

NASA maakt maar liefst 11,2 miljoen dollar voor vrij voor deze aanpassing, die in 2016 voltooid zal worden.

Lees meer (in het Engels) op de website van NASA en op MSNBC.