Maison

RGB LED strip installeren

Om een RGB LED-strip aan te sluiten heb je nodig: een voeding (of adapter), een RGB-controller en een RGB LED-strip.

 

Stap 1: Controle

rgb-led-strip-installerenControleer of uw LED-transformator en uw RGB-controller genoeg vermogen hebben voor de gewenste RGB LED-stripschakeling. Een RGB LED-strip van 30 led/m verbruikt 7,5 watt/m, een LED-strip van 60 led/m verbruikt 15 watt/m.

Om de levensduur van de LED-transformator te verhogen is het belangrijk dat deze niet continu op maximum vermogen opereert. Zorg er dus voor dat het nominaal vermogen van de LED-transformator genoeg is voor de gehele schakeling.

 

Stap 2: Transformator voorbereiden

kroonsteentjes suikertjesHet voorbereiden van de LED-transformator is een eenvoudig proces:

  1. Knip van de kroonsteentjes een blokje van twee af
  2. Plaats een blokje op de ingangsdraden van de LED-transformator

Wanneer er ook een aardedraad aanwezig is, knipt u een blokje van drie kroonsteentjes. De ingangsdraden van de LED-transformator kunnen rechtstreeks worden aangesloten op de netspanning.
 

Stap 3: Trafo en controller koppelen

rgb-led-strip-installerenSteek de uitgangsdraden van de transformator in de RGB-controller. Zwart komt overeen met ‘-’ en rood met ‘+’.

Afhankelijk van het type controller, kan er ook rechtstreeks een adapter aan gekoppeld worden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij alle Plug & Play Sets van LEDsky.
 

Stap 4: Controller en LED-strip koppelen

rgb-led-strip-installerenDeze stap is iets ingewikkelder, want de controller moet correct verbonden worden met de draadjes van de RGB LED-strip.
In de meeste gevallen worden de kleuren gehandhaafd (Rood, Groen, Blauw) en kan u ze telkens aan de corresponderende kleur koppelen. In dit voorbeeld zijn de verbindingsdraden reeds gekoppeld aan de strip bij aankoop. Als u een nieuwe LED-strip van 5 m bij LEDsky koopt, zitten die er altijd aan. Soms kan het ook zijn dat dat niet het geval is en dan hebt u twee mogelijkheden.
 

Hebt u een LED-strip zonder verbindingsdraden?

rgb-led-strip-installeren– gebruik een RGB-connector met draad. U kan eventueel de contactpuntjes van de connector iets verwijden om de strip er gemakkelijker onder te kunnen schuiven. Dat heeft geen impact op de stabiliteit van de verbinding. Schuif de LED-strip in de connector en sluit hem.
of
– soldeer de draadjes aan de LED-strip
 

Help, mijn LED-strip werkt niet!

Mogelijke oorzaken waarom de schakeling het niet doet:

  • De draadeinden zijn niet goed verbonden met de kroonsteentjes
  • De soldeerpunten op de RGB LED-strip raken elkaar aan
  • RGB-controller staat niet aan
  • De kleuren zijn niet juist verbonden met de corresponderende draden van de RGB LED-strip
  • De transformator heeft te weinig vermogen
  • De RGB-controller heeft te weinig vermogen