Maison

LED strip aansluiten (waterdicht)

led-strip-waterdicht

Stap 1: Controle benodigdheden

1. Waterdichte LED-strip
2. LED-transformator
3. Connector + draad
4. Krimpkousjes*
5. Kroonsteentjes
6. Siliconenkit*
7. Eind- of beginkapje
* te verkrijgen in elke doe-het-zelfzaak

Stap 2: Maak de LED-strip

De eerste stap is het vastmaken van de connector en draad aan de LED-strip.

Opgelet: als u een nieuwe LEDsky LED-strip van 5 m gekocht heeft, zitten er al draadjes aan de uiteinden en kan u deze stap overslaan.

led-strip-aansluiten-krimpkousIn het andere geval zal u eerst een gedeelte van de siliconenlaag van de ledstrip moeten verwijderen met een stanleymes of een eenvoudig aardappelmesje. U mag niet te veel van de siliconenlaag verwijderen, een halve centimeter volstaat. De contactpuntjes van de LED-strip moeten geheel siliconenvrij zijn om een goed contact te garanderen.

led-strip-aansluiten-krimpkous

Nu kan u de connector vastmaken aan de LED-strip. U kan eventueelde contactpuntjes van de connector iets verwijden om de strip er gemakkelijker onder te kunnen schuiven. Dat heeft geen impact op de stabiliteit van de verbinding. Schuif de LED-strip in de connector en sluit hem.

led-strip-aansluiten-krimpkous

Deze verbinding is niet meer water- en stofdicht. Met behulp van een krimpkous en siliconenkit kan u dit gedeelte opnieuw waterdicht maken. Deze twee producten vindt u in elke doe-het-zelfzaak. Plaats eerst een klein beetjekit (niet overdrijven!) op het blote stukje van de ledstrip en rondom de witte connector. Kies vervolgens een krimpkous uit die gemakkelijk over de ledstrip kan geplaatst worden, en beter een te lang dan een te kort exemplaar. Met een aansteker verhit u de krimpkous langzaam waardoor deze strak rond de LED-strip gaat zitten.

Elke LED-strip wordt geleverd met een begin- of eindkapje, dat u ook kan vullen met siliconenkit om het uiteinde van de LED-strip waterdicht te maken.

Vooraleer u naar de volgende stap gaat, moet u wachten tot de siliconenkit is uitgehard.

Trafo en LED-strip verbinden

Het meeste werk is verricht in de vorige stap want de LED-strip aansluiten op de transformator is zo gebeurd.

Om de schakeling compleet te maken, plaatst u een kroonsteentje tussen de draadjes van de LED-strip en de transformator.

U kan kiezen om de transformator in te bouwen of om hem ook waterdicht te maken met een krimpkous of siliconenkit. De tweede optie behandelen we niet in deze handleiding, maar dat komt op hetzelfde neer als stap 2.

Sluit tot slot de transformator aan op het netwerk en u bent klaar!